Uncle Sam's JazzBand

Muzikanten

Hans van der Kort (Banjo)

Zoals zovelen in Bergen op Zoom ben ook ik begonnen bij de harmonie met als voorkeur trompet. Dat was begin jaren 70. Echter er werd mij gezegd het eerst op de klarinet te leren en dat is sindsdien mijn instrument gebleven. Al gauw mocht ik mijn deuntje meeblazen in een dweilband. Midden jaren 70 ben ik ook een aantal keer met BDC (Bergse Dweilband Combinatie) naar Frankrijk geweest om daar ook de mensen tot wanhoop te drijven met mijn gefiedel.

Daarnaast heb ik mijzelf bekwaamd op de gitaar en ben zodoende ook geïnteresseerd geraakt in gitaristen. Eerst waren mijn gitaarhelden vooral in de rock scene te vinden, maar in de jaren 80 ging mijn belangstelling meer en meer uit naar gitaristen in de jazz en mijn grote idool is nog steeds Lee Ritenour. Jazz is mijn favoriete muziek en ben dan ook diverse malen naar North Sea Jazz geweest.

Dixieland is ook altijd een favoriete muziekstijl van mij geweest en dat is het nog steeds is. Firehouse five plus two en dan met name  George Probert op sopraan sax vind ik weergaloos.

Ed Voets zeurde al een ‘kweet nie hoelang’ aan m’n kop dat hij een dixieland orkest wilde beginnen. Hij liep al héééél lang met dit idee rond (volgens mij al van voor de 2e wereldoorlog). Weliswaar stapVoets, maar na de carnaval van 2014 was het toch zover, het ging er dan toch van komen. We zijn nu een anderhalf jaar verder en het gaat al aardig.

Daar het lastig is een goede banjospeler te vinden, heb ik sinds kort de taak op mij genomen om dan ook maar banjo te gaan spelen. Onze slagwerker is daar niet kapot van. Gekscherend maakt hij er dan ook regelmatig flauwe grappen over. Laatst vroeg hij: “Wat is het verschil tussen een banjo en een trampoline? …Je trekt je schoenen uit om op een trampoline te springen”. Dus wissel ik nu maar banjo af met klarinet bij USJB.

Hans